bodzio86 napisał(a):Pełnomocnicy pewnie tak, a obywatel?
bodzio86 napisał(a):Pełnomocnicy pewnie tak, a obywatel?
Ta opinia to w gruncie nie jest krytyka totalna, są tam uwagi punktowe z rozwiązaniami alternatywnymi. Może warto się pochylić? Czy już z góry wiadomo, że nie będzie debaty i zmian w projekcie?
Mi się osobiście niektóre rozwiązania bardzo podobają. Ale mam obawy z punktu widzenia wykonywania zawodu.
Sąd się może pomylić, a pełnomocnik?
Byłaby szansa na naprawdę niezłą zmianę.
Dalej bym poszedł.
Wprowadziłbym pełną informatyzację. Wszystko na autoryzowanego przez stronę maila. Odpadają załączniki, sterty papieru (chyba, że ktoś woli czytać tradycyjnie). Dopracować Portal. Są już nawet szyfrowane maile dostępne dla każdego. Jak ciężko byłoby od stron wymagać informatyzacji to pełnomocnika z urzędu (ino stawki z urzędu urealnić). Jest ePUAP ze skrzynką odbiorczą - dopracować pod kątem. Dałoby się posklejać.
Włóczykij napisał(a):bodzio86 napisał(a):Pełnomocnicy pewnie tak, a obywatel?
Ta opinia to w gruncie nie jest krytyka totalna, są tam uwagi punktowe z rozwiązaniami alternatywnymi. Może warto się pochylić? Czy już z góry wiadomo, że nie będzie debaty i zmian w projekcie?
Mi się osobiście niektóre rozwiązania bardzo podobają. Ale mam obawy z punktu widzenia wykonywania zawodu.
Dalej bym poszedł.
Wprowadziłbym pełną informatyzację. Wszystko na autoryzowanego przez stronę maila. Odpadają załączniki, sterty papieru (chyba, że ktoś woli czytać tradycyjnie). Dopracować Portal. Są już nawet szyfrowane maile dostępne dla każdego. Jak ciężko byłoby od stron wymagać informatyzacji to pełnomocnika z urzędu (ino stawki z urzędu urealnić). Jest ePUAP ze skrzynką odbiorczą - dopracować pod kątem. Dałoby się posklejać.
o czym Ty piszesz
chyba nie pracujesz w sądzie
Włóczykij napisał(a):bodzio86 napisał(a):Pełnomocnicy pewnie tak, a obywatel?
Dalej bym poszedł.
o czym Ty piszesz
chyba nie pracujesz w sądzie
Hammurabi napisał(a):U mnie, po pobieżnej lekturze, już wątpliwość wzbudziło dodanie art. 1391 - skąd sąd będzie wiedział, że powód wydał komornikowi do doręczenia odpis pozwu złożonego w postępowaniu i wszystkich jego załączników? Komornik tego nie zweryfikuje bez digitalizacji akt i udostępnienia ich komornikowi...
rbk napisał(a):W regulaminie będzie przewidziane, że sąd wydaje powodowi odpis pozwu z odpisami załączników w oznaczonej, zapieczętowanej kopercie, którą powód przekazuje komornikowi, a komornik – pozwanemu.
cezary napisał(a):czy niewielkie zmiany dotyczące nieprocesu oznaczają, że na pierwszy ogień idzie post. procesowe, a nowelizacja nieprocesu przewidziana jest w innym terminie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości