M. Strączyński napisał(a):Efa, sorry, to proste, wylazł ze mnie niezbyt skrywany pomorski nacjonalizm.
Dla mnie Pomorze to wyłącznie Pomorze zwane przez Polaków Zachodnim. Pomorze Gdańskie to Kaszuby lub tzw. Pomorze Polskie. Kujawy to też Kujawy, a nie Pomorze. Pomorze Gryfitów, do 1654 r. niepodległe, zaczyna się od Barda (Barth) w obecnych Niemczech (to jest kawałek za Rugią), a kończy za Łebą, Lęborkiem i Bytowem, czyli mniej więcej tak, jak przebiega obecnie granica między sądami okręgowymi w Słupsku i Gdańsku.
Przepraszam za ten wywód, ale wymagało wyjaśnienia. Z Pomorzem było tak jak z dwoma Macedoniami, z których jedna jest niepodległa, a druga leży w Grecji i Grecy demonstracyjnie używają nazwy "Republika Skopje" i się obrażają, gdy tę pierwszą ktoś nazwie Macedonią.
Dobrze, że u nas się nikt nie obraża. Pozdrowienia dla tych z Gdańskiego, czyli z Kaszub. Dla Kujawiaków też, jeśli się na tej podstronie kręcą.
No tak, poruszanie przy Macieju kwestii historii Pomorza tak się właśnie kończy...

I tak dobrze, że skończyło się na krótkim wykładzie, bo jakby nam tu całą historię Pomeranii z pocztem książąt pomorskich przedstawił (z głowy zresztą bezpośrednio), to by tej podstrony zabrakło. Choć ja akurat historię bardzo lubię
Aha, to ja jestem co najmniej piętnasty z Pomorza Zachodniego (na tej podstronie tylko oczywiście) :wink: